Στις 14/05/2025, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι στην ίδια πόλη», η Β΄ τάξη Γυμνασίου επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο, τη Συναγωγή «Γιάδ Λεζικαρόν» και τον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
Στο ισόγειο του Μουσείου υπάρχουν συλλογές με επιτύμβιες πλάκες από το κατεστραμμένο Ισραηλιτικό Νεκροταφείο, οικοδομικά μέλη από συναγωγές που κατεδαφίστηκαν από τις γερμανικές αρχές κατοχής, θρησκευτικά αντικείμενα, παλαιά και σπάνια βιβλία στην εβραϊκή γλώσσα, οικογενειακά κειμήλια, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα σχετικά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιωτικές επιστολές, ενδυμασίες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, βιβλία καθώς και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων (ως το 1940). Επίσης το Μουσείο διατηρεί τη μοναδική υφιστάμενη συλλογή προπολεμικών οικογενειακών και σχολικών φωτογραφιών, σχηματισμένη από δωρεές που συνεχίζονται και διαθέτει τη σημαντικότερη συλλογή επιχειρηματικών τεκμηρίων από τη Θεσσαλονίκη. Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη από την ίδρυσή της μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στον ίδιο όροφο παρουσιάζεται και η θρησκευτική, καθημερινή και οικονομική ζωή των Εβραίων της πόλης. Ένας ειδικός εκθεσιακός χώρος αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, όπως επηρέασε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο σύνολό της. Αξιόλογη είναι η μεγάλη ψηφιακή συλλογή τεκμηρίων σχετικά με την επιχειρηματικότητα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην Εβραϊκή Συναγωγή όπου πληροφορηθήκαμε για τις βασικές θεολογικές αρχές της εβραϊκής θρησκείας.
Τέλος, στον ναό του Αγίου Δημητρίου κάναμε μία ιστορική αναδρομή στην περίοδο των Ρωμαϊκών Διωγμών και στο μαρτύριο των πρώτων χριστιανών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγιος Δημήτριος. Αναφερθήκαμε στην αρχιτεκτονική του ναού και στις αρχές της ναοδομίας των πρώτων χριστιανικών χρόνων μετά το τέλος των Διωγμών και κατεβήκαμε στην κρύπτη του ναού, στον χώρο που μαρτύρησε (πέθανε για τη χριστιανική του πίστη) ο Άγιος Δημήτριος. Η επίσκεψη τελείωσε στον χώρο όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου.
Συνοδοί Καθηγητές ήταν ο Διευθυντής κ. Ευάγγελος Κίτος, η κ. Γαρυφαλλιά Βαϊοπούλου, η κ. Ελένη Κωτούλα και η κ. Ευαγγελία Τάσιου.
