Ο Ερατοσθένης, επικεφαλής της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες Μαθηματικούς, Γεωγράφους και Αστρονόμους της αρχαιότητας, τον 3ο αιώνα π.χ. κατάφερε να υπολογίσει την περίμετρο της γης με αξιοσημείωτη ακρίβεια και να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η γη δεν είναι επίπεδη αλλά κυρτή.
Στο σχολείο μας και αυτή τη χρονιά, στις 20/03/25, ημέρα της εαρινής ισημερίας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων και με στόχο να συνδυάσουμε την παρατήρηση και τα Μαθηματικά, πραγματοποιήσαμε το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη, ένα από τα πιο όμορφα πειράματα του κόσμου.
Το πείραμα αυτό αναδεικνύει την δύναμη του ανθρώπινου νου να κατανοήσει τον κόσμο μέσα από την απλή λογική και την Γεωμετρία.
Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως ράβδους, γνώμονες, σχοινί και την σκιά του Ήλιου και κάνοντας απλές αλλά ουσιαστικές μετρήσεις, προσεγγίσαμε το μήκος της περιφέρειας της γης με μεγάλη ακρίβεια.
Η αναπαραγωγή του πειράματος του Ερατοσθένη αποτέλεσε για όλους μας ευκαιρία να αντιληφθούμε την σημασία της παρατηρητικότητας, της μεθοδικότητας και της κριτικής σκέψης.
Στη βιωματική δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, Αλεξάνδρας Παπαθανασίου.

