«Υδάτινη Ενέργεια – Νεροτριβές» του ΚΕΠΕΑ Ελασσόνας

Τα τμήματα Α1 και Α2 του σχολείου μας καλωσόρισαν την Άνοιξη με μια επίσκεψη στο Κ.Ε.Π.Ε.Α Ελασσόνας την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Υδάτινη Ενέργεια-Νεροτριβές».
Τους/Τις μαθητές/τριες και τους συνοδούς καθηγητές υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Διά Βίου Μάθησης κ. Δημουλάς Αστέριος.
Αρχικά φόρεσαν τρισδιάστατα γυαλιά και παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο. Περπάτησαν με όχημα τη μεγάλη οθόνη μέχρι το ”θρόνο του Δία” μια από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού με υψόμετρο 2.909 μ. Συνάντησαν ρέματα και ράχες, φαράγγια και οροπέδια, βαθιές σπηλιές και επιβλητικά βράχια σ’ αυτό το μοναδικό οικοσύστημα που φιλοξενεί πάνω από 1.500 είδη φυτών, δεκάδες είδη άγριων ζώων, καθώς και σπάνια πουλιά.
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του Κέντρου μίλησε για τις νεροτριβές και τους νερόμυλους, για τη σημασία τους στη ζωή των κατοίκων των χωριών παρουσιάζοντας εικόνες του παρελθόντος.
Η δυνατή βροχή δεν επέτρεψε την επίσκεψή στη λίμνη του Κεφαλόβρυσου την οποία είδαν μέσα από το λεωφορείο.
Με κατεύθυνση την Τσαριτσάνη ένα ιστορικό χωριό στις παρυφές του Ολύμπου η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις ομορφιές της φύσης.
Στην Τσαριτσάνη με τις ομπρέλες ανα χείρας περπάτησαν στα πλακόστρωτα δρομάκια, έφτασαν στην πλατεία της Σοφίας Βέμπο, κάθισαν στον περίβολο του ναού της Παναγίας και το βλέμμα τους μαγνήτισε το πυργόσπιτο του Μάμτζιου που χρονολογείται το 1770, μοναδικό πλέον δείγμα της θαυμάσιας τοπικής αρχιτεκτονικής.
Ένα ακόμα αξιοθέατο τράβηξε την προσοχή τους και όχι άδικα, καθώς πρόκειται για ένα τριώροφο καλλιμάρμαρο γυμνάσιο, την Οικονόμειο Σχολή η οποία μετά την απελευθέρωση του 1912 εξελίχθηκε σε ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φαγητό στην Ελασσόνα.
Οι μαθητές/τριες καθώς και οι συνοδοί καθηγητές κ. Σιούτας Ευάγγελος, κ. Τάσιου Ευαγγελία και κ. Δάντσικα Αλεξάνδρα, κουρασμένοι/ες αλλά χαρούμενοι/ες επέστρεψαν αργά το μεσημέρι στα Τρίκαλα.