Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Την Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.

Η γιορτή μας άρχισε με το απολυτίκιο της γέννησης του Χριστού. Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει και γι’ αυτό ο ποιητής Κωστής Παλαμάς εύχεται να ήταν του στάβλου ένα άχυρο την ώρα που ο Χριστός στον ήλιο του άνοιγε το μάτι, δίνοντας έτσι το πραγματικό μήνυμα των Χριστουγέννων…
… ένα μήνυμα που παρεξηγήθηκε από τον γέρο Σκρουτζ κάποια παραμονή Χριστουγέννων του Καρόλου Ντίκενς. Όλα τα παιδιά, όμως, ακόμα και αυτά στην Αϊτή δεν άργησαν να βροντοφωνάξουν τι σημαίνει πραγματικά Χριστούγεννα: Χριστούγεννα είναι όταν οι καρδιές των ανθρώπων είναι ευχαριστημένες και ευτυχισμένες.
Από την Αϊτή μέχρι την Ελλάδα και ακόμα πιο πέρα καλησπερίζουν τους άρχοντες διαλαλώντας τη γέννηση του Χριστού τραγουδώντας κάλαντα και φτιάχνοντας με την Αλφαβήτα μόνο χριστουγεννιάτικες λέξεις για τον πολυπόθητο στόχο την επί γης ειρήνη.
Σε έναν τέτοιο ειρηνικό τόπο οι καλικάντζαροι δεν έχουν καμία απολύτως θέση. Γι’ αυτό κι αυτοί κρύβονται στα λαϊκά παραμύθια και πειράζουν τις κοπέλες σαν τις βρουν μόνες τους τη νύχτα. Μα σαν λαλεί ο κόκορας εξαφανίζονται μεμιάς. Και οι άνθρωποι μπορούν να τραγουδήσουν και να χορέψουν ήσυχοι, χωρίς πειράγματα.
Και αυτή η ιστορία κρατά από τα χρόνια του παππού και της γιαγιάς μέχρι σήμερα. Έτσι, πότε θυμόμαστε τα παραδοσιακά μας έθιμα τραγουδώντας και χορεύοντας παραδοσιακά τραγούδια και πότε διασκεδάζουμε λέγοντας τραγούδια στα Γαλλικά, στα Γερμανικά και στα Αγγλικά.
Κάποτε, όμως, προβληματιζόμαστε για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και μελαγχολούμε όταν συνειδητοποιούμε τον πόνο που εξακολουθεί να υπάρχει στον κόσμο και αναρωτιόμαστε πόσο υπεύθυνοι είμαστε εμείς για την αδικία στον κόσμο. Την απάντηση μας τη δίνει ο Απόστολος Παύλος στον ύμνο της αγάπης (Επιστολή Α’ Προς Κορινθίους):
Ακόμα κι αν μιλώ όλες τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αν δεν έχω αγάπη, γίνομαι ένας τενεκές που θορυβεί, ένα κύμβαλο που αλαλάζει.
Ακόμα κι αν μπορώ να προβλέπω το μέλλον, ακόμα κι αν λύσω όλα τα μυστήρια, ακόμα κι αν αποκτήσω όλην την γνώση, και τόση πίστη, ώστε να μετακινώ ακόμα και βουνά, αν δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτα.
Ακόμα κι αν απαρνηθώ όλα μου τα υπάρχοντα, και παραδώσω το σώμα μου να καεί, αν δεν έχω μέσα μου αγάπη, τίποτα δεν κερδίζω.
Η αγάπη είναι μεγαλόψυχη, ευγενική, η αγάπη δεν φανατίζεται, δεν επαίρεται, δεν είναι ακατάδεκτη.
Η αγάπη δεν ασχημονεί, δεν είναι συμφεροντολόγα, δεν χάνει τον έλεγχο, δεν σκέφτεται το κακό.
Δεν χαίρεται για την αδικία, πανηγυρίζει για την αλήθεια.
Όλα τα ανέχεται, όλα τα θεωρεί δυνατά, πάντα ελπίζει, τα πάντα υπομένει.
Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει, ακόμα κι αν όλες οι προφητείες διαψευστούν, ακόμα κι αν όλες οι γλώσσες σβήσουν, ακόμα και αν όλη η γνώση χαθεί.
Τώρα όμως, δεν απομένει παρά η πίστη, η ελπίδα, και η αγάπη, αυτά τα τρία και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι η αγάπη.

Δείτε το πρόγραμμα και πατήστε στα εικονίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου για να παρακολουθήσετε τη γιορτή μας.