Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ Γυμνασίου στα Μετέωρα και στην Καλαμπάκα

Στις 21 Δεκεμβρίου, ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου , οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου σκέφτηκαν να προϋπαντήσουν τον χειμώνα στην όμορφη γειτονική μας Καλαμπάκα.
Με πολλή μεγάλη χαρά αναχωρήσαμε από το σχολείο νωρίς το πρωί για να φτάσουμε στον βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην παλιά πόλη και ανεγέρθηκε μεταξύ του 10ου και του 11ου αιώνα επάνω στα ερείπια μιας Παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Μόλις που προλάβαμε το τέλος της θείας Λειτουργίας. Δεν παραλείψαμε, φυσικά, να πάρουμε και το αντίδωρο. Ο ιερέας όχι μόνο μας ξενάγησε δίνοντάς μας ιστορικά και άλλα σχετικά με τον ναό στοιχεία αλλά μας συμβούλεψε τονίζοντας μέσα από παραδείγματα τη σημασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Στην έξοδο του ναού οι επίτροποι του ναού μας ξεπροβόδισαν με το παραδοσιακό λουκουμάκι και ευχές για «Καλά Χριστούγεννα».
Στη συνέχεια κατηφορίσαμε απολαμβάνοντας την όμορφη θέα από ψηλά. Τα λεωφορεία μας περίμεναν για τον επόμενο σταθμό μας, τον Άγιο Στέφανο των Μετεώρων (12 ος αι.). Μπήκαμε στη μονή από ένα μικρό πέτρινο γεφύρι και κατευθυνθήκαμε στην αυλή όπου τα μάτια μας χόρτασαν κοιτάζοντας απέναντι την οροσειρά της Πίνδου. Μέσα στο Καθολικό του Αγίου Χαραλάμπου (18ος αι.) ξεναγηθήκαμε από μία μοναχή, η οποία με πολλή υπομονή και προθυμία απαντούσε στις απορίες μας. Ανάψαμε το κεράκι μας, προσκυνήσαμε, περιηγηθήκαμε στους χώρους της μονής και δεν παραλείψαμε να αγοράσουμε διάφορα αναμνηστικά για μας και τους αγαπημένους μας.
Τέλος, μας έμεινε ικανοποιητικός χρόνος να περιηγηθούμε στην όμορφη Καλαμπάκα. Όλα τα είχε αυτή η εκδρομή… θεολογία, αρχιτεκτονική, ζωγραφική, ψυχαγωγία! Πάνω από όλα , βέβαια, τέλεια συνεργασία μεταξύ καθηγητών και μαθητών!
Οι καθηγητές μας: Δ. Παλάσκας, Χ. Μαλέμη, Α. Φούντα, Α. Καταραχιά , Ε. Τάσιου
Καλά Χριστούγεννα!