Η εκδρομή της Α’ Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη

Μία ηλιόλουστη ημέρα του Απριλίου, συγκεκριμένα στις 17 του μήνα, η Α’ τάξη του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων πραγματοποίησε μία ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά επισκεφτήκαμε τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης, και προσκυνήσαμε τη λάρνακα με τα λείψανά του. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι πεντάκλιτη βασιλική του «ελληνιστικού τύπου», διαθέτει εγκάρσιο κλίτος και πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Από τα ψηφιδωτά του ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον Άγιο με δύο μικρά παιδιά.

Η επόμενη στάση μας ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτό θαυμάσαμε τα μοναδικά αριστουργήματα της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης που χρονολογούνται από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Από τα εκθέματα που είδαμε, μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα οι μαρμάρινες νεκρικές κλίνες του μακεδονικού τάφου της Ποτίδαιας και ο διάσημος κρατήρας του Δερβενίου, καθώς και η μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών από την έκθεση του θησαυρού των Μακεδόνων.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την παραλία της Θεσσαλονίκης, περπατήσαμε κατά μήκος της ατενίζοντας τα νερά του Θερμαϊκού, φωτογραφηθήκαμε με φόντο τον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι απολαύσαμε το δροσερό αεράκι που φυσούσε.

Η τελευταία μας στάση ήταν σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης. Εκεί περάσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας, ξεκουραστήκαμε, φάγαμε και αγοράσαμε αναμνηστικά δωράκια από την όμορφη Θεσσαλονίκη μας.

Αργά το απόγευμα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τα Τρίκαλα γεμάτοι νέες εμπειρίες, γνώσεις κι αναμνήσεις. Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς καθηγητές μας.

Κωστούλα Κωνσταντίνα, Μανώλη Ελένη, μαθήτριες του Α2