Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα

Την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, η Γ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε απόδραση από το συνηθισμένο μάθημα και επισκέφτηκε την μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και τη βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 10ου αιώνα, στην παλαιά πόλη της Καλαμπάκας, στα πλαίσια του μαθήματος της Χριστιανικής Αρχιτεκτονικής και Ζωγραφικής.

Περπατώντας στα μονοπάτια της ιστορίας της μονής, οι μαθητές πραγματοποίησαν ταξίδι στην χριστιανική τέχνη, τον πολιτισμό και την ορθόδοξη κληρονομιά μας. Θαύμασαν τα εκθέματα του μουσείου της μονής και γνώρισαν τη φιλοξενία των μοναστηριών μας.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση από τον εφημέριο στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα. Οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από το μαρμάρινο κιβώριο πάνω στην Αγία Τράπεζα, τον μοναδικό στον κόσμο μαρμάρινο άμβωνα στη μέση του ναού, την μαρμάρινη κολυμβήθρα, το ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου του 1336, το σιγίλιο του οικουμενικού πατριάρχη Αντωνίου του Δ΄του 1393 και τις τοιχογραφίες του 1573.

Μαθητές και καθηγητές επιστρέψαμε στο σχολείο μας έχοντας βιώσει μια πολύτιμη εκπαιδευτική και πνευματική εμπειρία.

Συνοδοί καθηγητές: Χριστίνα Μαλέμη, Ευαγγελία Κατσαρού, Αλεξάνδρα Καταραχιά, Αποστόλης Κωτούλας, Αντώνης Θεμελής.