4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “BREATHE FREE” στα Τρίκαλα 13-17/2/2023

Το 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία την 4η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ2-Στρατηγικές Συμπράξεις, με τίτλο “BREATHE FREE” και κωδικό αριθμό 2020-1-ES01-KA229-081886_4. Από 13/2/2023 μέχρι και 17/2/2023 υποδεχτήκαμε με χαρά στο σχολείο μας καθηγητές και μαθητές των εκπαιδευτικών οργανισμών των χωρών: Ισπανία, Colegio Nuestra Señora de Monte-Sión Spain (συντονιστής), Τουρκία, ESAT SIVRI ORTAOKULU Turkey (εταίρος), Λετονία,  Rigas 45. Vidusskola (εταίρος) και Ρουμανία, LICEUL TEHNOLOGIC CONSTANTIN FILIPESCU (εταίρος).

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στις διακρίσεις ανθρώπων – προσφύγων, μεταναστών και ειδικότερα μαθητών προσφύγων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ένταξης και προσαρμογής στην κοινωνία.

Η συνάντηση μας ξεκίνησε την Δευτέρα 13/2 στην Αθήνα με πολιτιστική περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και την Ακρόπολη των Αθηνών και συνεχίστηκε τις υπόλοιπες ημέρες στα Τρίκαλα, στο σχολείο μας.

Την Τρίτη 14/2 υποδεχτήκαμε  στο χώρο του σχολείου, τις παιδαγωγικές ομάδες των εταίρων μας,  με μια όμορφη εκδήλωση με χορό και τραγούδια την οποία οργάνωσαν και συμμετείχαν μαθητές της παιδαγωγικής ομάδας και η χορωδία του σχολείου μας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες video με μια σύντομη ιστορία των Τρικάλων από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και οι δράσεις του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων για τους πρόσφυγες από το 2017-2022 από τον Διευθυντή του σχολείου.

Τις επόμενες μέρες οι εργασίες του προγράμματος διεξήχθησαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου, όπου οι μαθητές εργάστηκαν με ζήλο δημιουργώντας αφίσες και συνθέτοντας ιστορίες σχετικές με το θέμα, με αποτέλεσμα να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον με έναν τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο συνάμα. Το σπουδαιότερο, όμως, ήταν ότι τα παιδιά αντιλήφθηκαν για μία ακόμη φορά ότι με καλή διάθεση, αλληλεγγύη και συνεργασία είναι δυνατόν να βοηθήσουμε τους γύρω μας ουσιαστικά, αλλά και να μάθουμε να ζούμε αρμονικά όλοι μαζί.

Επιπλέον, οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί μας στο σχολείο, παραδοσιακά, την Τσικνοπέμπτη με πλούσια εδέσματα που ετοίμασαν καθηγητές και γονείς των μαθητών μας στους οποίους εκφράζουμε πολλές ευχαριστίες. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε, επίσης, το κρεοπωλείο Ευθυμίου, την εταιρεία Χοιροφάρμ και το κατάστημα «Χαλβάς Καταραχιά» Φαρσάλων για τις προσφορές τους.

Πέρα, βέβαια από τις εργασίες του προγράμματος οι εταίροι μας ξεναγήθηκαν στην πόλη μας, έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο, όπου ενημερώθηκαν από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού και εκπρόσωπο του e-Trikala για όσα έκανε ο Δήμος μας για τους πρόσφυγες όλα αυτά τα χρόνια, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Θεόπετρας, το κέντρο ψηφιακής ενημέρωσης της ιστορίας των Μετεώρων και θαύμασαν το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων νιώθοντας πραγματικά δέος.

Έτσι, ικανοποιημένοι από την άρτια οργάνωση του προγράμματος και γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες από την Ελλάδα οι επισκέπτες καθηγητές και μαθητές αναχώρησαν στις 17.2.23, αφού προγραμματίσαμε την επόμενη συνάντησή μας στην Τουρκία τον ερχόμενο Μάιο.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του 2ου  Γυμνασίου Τρικάλων