2η Διακρατική Συνάντηση Προγράμματος Erasmus+ “BREATHE FREE”

09 – 12 Μαΐου 2022 στην πόλη Caracal της Ρουμανίας

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+“BREATHE FREE” το σχολείο μας, 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, συμμετείχε στη 2η Διακρατική Συνάντηση που έλαβε χώρα στην πόλη Caracal της Ρουμανίας κατά το χρονικό διάστημα 09 – 12 Μαΐου 2022 με σχολείο υποδοχής το Liceul Technologic “Constantin Filipescu”, Caracal και με αντιπροσωπείες σχολείων από την Ισπανία, τη Λετονία και την Τουρκία. Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Ευανθία Αστρίτη, ΠΕ 06, Στεργιανή Ζήση, ΠΕ 02, και τις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου Αναστασία Βερικούκη, Έλλη Γκόζκου, Μαρία Μαναού και Κωνσταντίνα Σιάσιου-Παπαμιχαήλ.

Σκοπό του Προγράμματος αποτελεί η ένταξη των μαθητών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής μέσα από την αποτελεσματική εκμάθηση της γλώσσας υποδοχής, η κατάκτηση της οποίας θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους, θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική τους ένταξη και κατ’ επέκταση θα περιορίσει τους δείκτες της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης.

Η δραστηριότητα της συνάντησης ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής των σχολικών αντιπροσωπειών στο Εθνικό Θέατρο του Caracal, σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, στις 09 Μαΐου 2022 παρουσία του δημάρχου της πόλης.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Γυμνάσιο No1 Caracal, όπου οι μαθητές αξιοποίησαν το ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο κινουμένων σχεδίων Voki επιλέγοντας έναν χαρακτήρα στο πλαίσιο της αυτοπαρουσίασής τους. Καθώς το Voki συνδυάζει εικόνα και ήχο διευκολύνει τη γλωσσική καλλιέργεια, απαραίτητη στους πρόσφυγες μαθητές.

Η δραστηριότητα του Προγράμματος συνεχίστηκε τη δεύτερη ημέρα της Συνάντησης στο σχολείο LiceulTechnologic “ConstantinFilipescu” Caracal, όπου αρχικά οι σχολικές αντιπροσωπείες παρουσίασαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους.

Το εργαστήριο των μαθητών περιλάμβανε τη χρήση των εργαλείων Web 2.0 “Animoto” και “Padlet”, με ανταλλαγή ιδεών και συναισθημάτων. Τις ψηφιακές δραστηριότητες συμπλήρωσαν οι υπαίθριες δραστηριότητες στο Φυσικό Πάρκο της πόλης “ConstantinPoroineanu”, ένα από τα πιο όμορφα φυσικά πάρκα της Ρουμανίας. Πραγματοποιήθηκε επίσης διαδικτυακή συνάντηση με τον συντονιστή του Προγράμματος με θέμα τον Προγραμματισμό της επόμενης συνάντησης στη Λετονία. Στις σχολικές αντιπροσωπείες απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής στη 2η Συνάντηση του Προγράμματος “BREATHE FREE” κατά την τελετή αποχαιρετισμού.

Οι σχολικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν στις 11 Μαΐου 2022 πολιτιστική επίσκεψη στο κάστρο Bran (Dracula), ο μύθος του οποίου συνδυασμένος με τους θρύλους γύρω από το γνωστό όνομα του κόμη Δράκουλα ζωντανεύει μέσα και γύρω από το κάστρο στο γραφικό χωριό Bran της Τρανσυλβανίας. Το κάστρο, που από το 1920 αποτέλεσε βασιλική κατοικία, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Στις 12 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο βασιλικό κάστρο Πελές στην πόλη Σινάια. Το κάστρο που σήμερα αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κτισμένο σε ένα πανέμορφο τοπίο στα Καρπάθια όρη και διακρίνεται για τον πλούτο του στην εσωτερική του διακόσμηση.

Σε μια κοντινή απόσταση από το κάστρο έγινε και μια σύντομη περιήγηση στο μοναστήρι Σινάια, κτίσμα του Μιχαήλ Καντακουζηνού. Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών στην είσοδο του μοναστηριού.

Η 2η Διακρατική Συνάντηση ενίσχυσε τον κύριο σκοπό του Προγράμματος με την επιτυχή αξιοποίηση των ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων στην καλλιέργεια της γλώσσας υποδοχής. Ταυτόχρονα, εμπλούτισε τις πολιτισμικές εμπειρίες των συμμετεχόντων μέσα από τις πολιτιστικές επισκέψεις και διεύρυνε τους ορίζοντες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Η παιδαγωγική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων